16.3.2016

Huumoria väsyneille vanhemmille


Vauvani syntyi 5 vuotta sitten. Elämä oli mahtavaa! Olin yllättynyt kuinka helppoa vauvan kanssa oli. Meillä oli hauskaa ja aika kului leppoisasti. Ja toisaalta sama aika tuntui myös pelottavimmalta ja ahdistavimmalta mitä olen ikinä kokenut. En voinut käsittää miten pystyn ruokkimaan tämän vauvan. Millä maidolla muka? Entä parisuhde? Oliko huippu nyt siis ohi? Mieheni pää näytti ällöttävän isolta (verrattuna pikkuiseen vauvaan). Kuinka selviämme tästä kaikesta? Vauvan syntyminen siirsi meitä lähemmäksi omaa kuolemaa. Ja ne yöt.

Hetkittäistä kauhua kesti ainakin vuoden ajan. Jossain vaiheessa kuitenkin huomasin, että oma mieleni oli vähitellen järjestynyt uudestaan. Elämä alkoi taas tuntua ennustettavalta ja ymmärrettävältä. Mietin, että voisinkohan jotenkin auttaa vastaavassa tilanteessa olevia ihmisiä. Jokainen joutuu käymään samat asiat itse läpi mutta helpottaisikohan, jos ei olisi yksin tässä prosessissa. Siksi piirrän Vauvakirjaa.

Aluksi Vauvakirja oli oma piirretty päiväkirjani, johon kirjoitin ja piirsin päivittäisiä tapahtumia. “Nukuttu 4 tuntia. 2 jaksoa Battle Star Galacticaa katsottu. 50 ml maitoa säästössä.” Aina silloin tällöin tein kuvan, joka tuntui kertovan vauva-ajasta jotain olennaista. Omat kokemukseni olivatkin aika universaaleja, joten näitä Vauva-arjen hetkiä on julkaistu Kaksplus-lehdessä jo vuodesta 2012. Nyt Vauvakirja löytyy nyt myös Kaksplussan netistä.

Kiteytän lapsiarjen tilanteita lyhyeen ja oivaltavaan muotoon: Vauvakirjassa tutkitaan ajan olemusta ja uloslähdön problematiikkaa, esitellään huonoimpia imetysasentoja, löydetään kuralätäköitä ja toivotaan lisää unta.Haluan kannustaa vanhempia ja sanoa, että emme ole yksin, muillakin on rankkaa (ja tietenkin välillä myös ihanaa). Haluan sanoa, että negatiivisetkin tunteet ovat sallittuja ja että vaikeistakin hetkistä selvitään. Haluan tukea tasa-arvoista vanhemmuutta ja toivon etteivät vanhemmat tuhlaa energiaansa vertailemiseen. Olemme erilaisia, joten tietenkin on monenlaisia vanhempia ja monta tapaa hoitaa lapsia ja kaiken ei tarvitse aina olla täydellistä.

Toivon, että vanhemmat voivat yhdessä nauraa  väsymyksen sekaisille älyttömille hetkille, jotka kaikki ovat kokeneet. 
Tärkein periaatteeni Vauvakirjan kuvia piirtäessäni on, että niistä jää hyvä ja toiveikas mieli, oli tilanne mikä tahansa.Vauvakirjoja on julkaistu jo yli 40 kappaletta. Mitä seuraavaksi? Mistä pidit eniten? Toivotko sarjiksia jostain tietystä aiheesta? Entä olisiko Vauvakirja joskus “kirjakirja”? Tai kortteja? Animaatio? Mitä muuta? Kerro minulle: vauvakirja@amilindholm.com


Kiitos lukijani!

Ami

2 kommenttia:

  1. Hei Ami! Toivon todella, että vauvakirja olisi joskus oikea kirja! Kun tutustuin sarjakuvaasi olin hämmästynyt, ettei siitä ollut vielä kirjaversiota. Ostaisin sen hetkessä ja se olisi myös aivan mahtava lahja uusille vanhemmille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla!! Koitetaan edetä siihen malliin että siitä tulisi kirja!

      Poista